top of page

VARIETAT GARNATXA

La garnatxa (en francès grenache) és un dels raïms de vi negre més àmpliament plantades del món. La garnatxa madura tard, de manera que necessita condicions seques i càlides com les que poden trobar-se a Espanya, d'on segurament és originària. També creix a Sardenya, al sud de França, a Austràlia ia la vall de Sant Joaquim de Califòrnia.

Garnatxa Peluda

Produeix raïms de mida mitjana i compactes. El gra és més petit que el de Garnatxa negra, amb més acidesa i la pell més gruixuda. La superfície inferior del full està recoberta de una pilositat d'on li ve el nom. La vinya dóna brots primerencs i el raïm madura entre finals de setembre i principis d'octubre.

Garnatxa Blanca

La garnatxa blanca és una varietat de raïm blanc de vi que està relacionada amb el raïm garnatxa negra. S'ha fet servir tradicionalment sola o barrejada amb macabeu, parellada, moscatell o Pedro Ximénez per fer mistela. Produeix vins de gran cos, baixa acidesa i un gran grau d'alcohol, de color groc palla; desprèn aromes florals i afruitats. El seu vigor pot donar lloc a la sobreproducció i la flacciditat. Des dels anys 1980, ha estat la cinquena raïm blanc de vi més plantada a França.

Garnatxa Roja

Anomenada Lledoner Roig a l'Empordà, és una varietat vinífera, que es reconeix dins la família de les garnatxes pel color de les seves baies vermelles. La garnatxa roja és una varietat vermella, tot i que el consell regulador de la DO Empordà la classifica com a varietat blanca ja que el tipus de vinificació que s'utilitza és més pròpia de les varietats blanques. La garnatxa roja aporta als vins blancs més cos, estructura i allargada en boca que la blanca. A nivell olfactiu, gaudeix d'una bona intensitat aromàtica. Predominen les aromes primàries de notes cítriques i de fruits vermells.

Garnatxa Negra

Originària d'Aragó. S'adapta bé a qualsevol zona i és resistent a la sequera, gelades i malalties. S'estén per tot Espanya, principalment a Rioja, Navarra, Madrid, Catalunya i la Mediterrània. Aquesta gran varietat de zones de cultiu dóna lloc a una àmplia varietat de vins, en general d'alt contingut alcohòlic i aromàtics. També és apta per a criança en barreja amb altres varietats.

bottom of page