VARIETAT GARNATXA

La garnatxa (en francès grenache) és un dels raïms de vi negre més àmpliament plantades del món. La garnatxa madura tard, de manera que necessita condicions seques i càlides com les que poden trobar-se a Espanya, d'on segurament és originària. També creix a Sardenya, al sud de França, a Austràlia ia la vall de Sant Joaquim de Califòrnia.

Garnatxa Peluda

Produeix raïms de mida mitjana i compactes. El gra és més petit que el de Garnatxa negra, amb més acidesa i la pell més gruixuda. La superfície inferior del full està recoberta de una pilositat d'on li ve el nom. La vinya dóna brots primerencs i el raïm madura entre finals de setembre i principis d'octubre.

Garnatxa Blanca

La garnatxa blanca és una varietat de raïm blanc de vi que està relacionada amb el raïm garnatxa negra. S'ha fet servir tradicionalment sola o barrejada amb macabeu, parellada, moscatell o Pedro Ximénez per fer mistela. Produeix vins de gran cos, baixa acidesa i un gran grau d'alcohol, de color groc palla; desprèn aromes florals i afruitats. El seu vigor pot donar lloc a la sobreproducció i la flacciditat. Des dels anys 1980, ha estat la cinquena raïm blanc de vi més plantada a França.

Garnatxa Roja

Anomenada Lledoner Roig a l'Empordà, és una varietat vinífera, que es reconeix dins la família de les garnatxes pel color de les seves baies vermelles. La garnatxa roja és una varietat vermella, tot i que el consell regulador de la DO Empordà la classifica com a varietat blanca ja que el tipus de vinificació que s'utilitza és més pròpia de les varietats blanques. La garnatxa roja aporta als vins blancs més cos, estructura i allargada en boca que la blanca. A nivell olfactiu, gaudeix d'una bona intensitat aromàtica. Predominen les aromes primàries de notes cítriques i de fruits vermells.

Garnatxa Negra

Originària d'Aragó. S'adapta bé a qualsevol zona i és resistent a la sequera, gelades i malalties. S'estén per tot Espanya, principalment a Rioja, Navarra, Madrid, Catalunya i la Mediterrània. Aquesta gran varietat de zones de cultiu dóna lloc a una àmplia varietat de vins, en general d'alt contingut alcohòlic i aromàtics. També és apta per a criança en barreja amb altres varietats.