top of page

Ónra és verticalitat, caràcter i personalitat que mostra la varietat, el sòl i paisatge des del primer segon.

Els Vins

Ónra MOLTAHONRA és l'expressió de la garnatxa a les terres de Lleida, el terrer lloc en la copa, buscant molt volum, frescor i complexitat. Un vi amb capacitat de sorprendre i evolucionar favorablement en l'ampolla augmentant matisos.

LA PELL és història i patrimoni vitícola de Catalunya, de treball amb fustes locals com el castanyer o bé en àmfora elaborada amb la pròpia argila. Subtil i gran persistència.

El projecte neix el 2005 a una antiga gravera, on s'estableixen 14 parcel·les al llarg dels seus 11,48 Ha. Actualment disposem de 20 Ha en propietat. Des de l'inici es treballa en agricultura ecològica i des del primer dia així ho certifica el CCPAE. El 2011 hi ha dos grans canvis al celler, d'una banda el canvi de forma de treballar cap a la biodinàmica, introduint els preparats i fent-nos el propi compost biodinàmic, començant a treballar segons el calendari lunar i planetari i sol·licitant la conversió per poder obtenir el segell Demeter.

I d'altra banda, la troballa de la vinya centenària (1889), de les primeres postfiloxéricas, a Castelló de Farfanya, menys d'una hectàrea amb 24 varietats, locals i autòctones, diferents. A partir de la verema 2014 tots els vins del celler ja poden portar la certificació Demeter International. El celler està consolidant la marca, creixent en el mercat català, i obrint nous mercats en diversos continents fruit de l'interès que rep.

 

HISTòRIA

Enginyer forestal, va iniciar el seu pas per la viticultura al celler més gran de la DO amb un funcionament i forma d'entendre el cultiu molt diferent a l'actual, situant-se i adaptant-se gratament a la biodinàmica.

Miquel Garcia
Ivà GallegO

Biòleg i enòleg fa onze anys que treballa a la DO Costers del Segre, cinc anys en un altre celler i des de 2011 a Lagravera, format amb Pierre Mason a 2012, autodidacta en la biodinàmica i el retorn als ritmes naturals de treball.

Sergi Garcia

Llicenciat en Dret i postgraduat en Comerç Internacional Tot i no haver exercit mai en aquest àmbit. Així que des de fa quinze anys que només es mou en el món del vi, primer responsabilitzant-se de tasques comercials en dos cellers reconeguts de la DO i actualment la direcció del projecte de Lagravera, innovant i en constant millora del mateix.

A la vinya Núria (antiga Gravera -Algerri-), sòls poc profunds sobre "tapassot", molt pedregosos i de textura franca a arenosa que, donada l'escassa pluviometria de la zona es converteixen en extraordinàriament exigents per a la vinya. L'increment any a any de la matèria orgànica, el no llaurar i les capes amb herba complexes ho estan transforma en un microcosmos biodivers que permet a les arrels explorar i nodrir-se de material de molta qualitat.


A la vinya de Castelló de Farfanya, resguardada pel Montsec i amb vistes al Monestir de les Avellanes (any 1166) els sòls són francs, amb un contingut d'argila suficient per mantenir una humitat bona fins i tot en anys de molta sequera. Molt profunds i rics, el que ha permès que la vinya hagi superat aquests més de cent anys en plenes condicions.


Les vinyes es situen entre 300 i 600 metres d'altura.

TERROIR
bottom of page